Veido emocinių išraiškų erdvinių dažnių apdorojimo smegenų pusrutuliuose skirtumai - Saunoriūtė-Kerbelienė , Silvija; Rukšėnas , Osvaldas; Benson , Philip J. (Psichologija, 2000)
Šio darbo tikslas - ištirti erdvinių dažnių įtaką veido emocinių išraiškų atpažinimo skirtinguose pusrutuliuose greičiui ir tikslumui. Reakcijos laiku buvo bandyta įvertinti veido emocinių išraiškų atpažinimo proceso skirtumus abiejuose smegenų pusrutuliuose. Eksperimentui buvo naudojamos septynios emocijas išreiškiančios veido išraiškos, nufiltruotos žemais erdviniais dažniais. Tiriamojo užduotis - kuo greičiau ir tiksliau atpažinti dvi paeiliui rodomas veido išraiškas nepriklausomai nuo veidų individualumo, lyties ir erdvinių dažnių. Reakcijos laiko ir tikslumo matavimai parodė, kad žemesnių erdvinių dažnių vaizdai greičiau atpažįstami dešiniajame pusrutulyje, tuo tarpu aukštesnių erdvinių dažnių vaizdai vienodai tiksliai ir greitai atpažįstami abiejuose pusrutuliuose. Be to, skirtingos emocinės veido išraiškos atpažįstamos skirtingu greičiu ir tikslumu abiejuose pusrutuliuose: pykčio, baimės, liūdesio ir nuostabos išraiškos greičiau ir tiksliau atpažįstamos dešiniajame pusrutulyje.