Kai kurie figuros suvokimo ypatumai, esant laiko deficitui - Rimkutė, E. (Psichologija, 1966)
Straipsnyje bandoma analizuoti kontūrinio regimojo vaizdo formavimosi ypatumai, ir išsiaiškinti kai kuriuos suvokimo ypatumus, kai medžiaga rodoma labai trumpai. Tyrimo kintamaisiais buvo fiksacijos laikas ir objekto forma. Eksperimento rezultatai parodė, kad ryškiausias suvokimo pokytis atsirado tarp 0,02 ir 0,05 sek. trukmės fiksacijų. Nuo 0,15 sek. ekspozicijos laiko ilginimas suvokimo tikslumui didesnio poveikio nedarė. Formos poveikis pasireiškė tuo, kad lengviausiai buvo suvokiamos tiesios ir lanko formos linijos. Daugiausia klaidų atsirado, atgaminant išlenktas figūrų dalis. Dėl to, kad nespėja įvykti matuojamieji, koreguojamieji akių judesiai, teisingai suvokiami demonstruojamos figūros struktūriniai elementai, bet iškreipiami erdviniai santykiai tarp jų.