Asmenų, besikreipiančių dėl ortognatinių veido operacijų, pasitikėjimo savimi, lyginimosi ir perfekcionistinių siekių Aš reprezentacijos - Makauskienė, Ilona (Psichologija, 2012)
Straipsnyje pristatomi 73 asmenų prieš ortognatinę operaciją penkių kategorijų – fizinio Aš (išvaizdos, sveikatos, grožio, atvaizdo), santykių, žinių ir supratimo, profesijos, laisvalaikio – pasitikėjimo / nepasitikėjimo savimi, lyginimosi ir perfekcionistinių siekių Aš reprezentacijų duomenys, gauti pusiau struktūruoto interviu metodu. Aš reprezentacijų kategorijos išskirtos atlikus kokybinę empirinės medžiagos analizę. Lygintos tiriamųjų grupės suskirstytos remiantis objektyvia (amžius, išsilavinimas) ir subjektyvia (pagal santykių su tėvais ir patyčių patyrimą) informacija. Prieš operaciją visi tiriamieji yra susirūpinę santykiais – nepasitiki ir neigiamai lygina save su bendraamžiais, o po operacijos labiausiai tikisi atitikti dabarties patrauklios išvaizdos ir geros sveikatos standartus.
Keywords: sąkandžio anomalijos; veido patrauklumas; pasitikėjimas savimi; savęs lyginimas; ortognatinė chirurgija