Anapus moralinės srities: kinų normatyvinis nusiteikimas - Berniūnas, Renatas; Silius, Vytis; Dranseika, Vilius (Psichologija, 2020)
Šiame straipsnyje pateikiame tyrimo, kurio dalyviai buvo iš Kinijos, rezultatus, rodančius, kaip kinai vertina įvairius socialiai reikšmingus normų pažeidimus. Kėlėme hipotezę, kad, atsižvelgiant į nuolatinę konfucianistinės pasaulėžiūros įtaką šiuolaikinei Kinijos visuomenei, kinai nedarys skirties tarp moralinių (daode) ir įprastų kultūringo elgesio (wenming) normų. Mūsų rezultatai rodo, kad dalyviai iš Kinijos išreiškė tvirtą normatyvinį įsitikinimą ne tik žalingų ir nesąžiningų veiksmų, kurie Vakarų literatūroje paprastai priskiriami prie moralinės srities, bet ir kultūringo elgesio (wenming) normų pažeidimų atveju. Dalyviai kinai taip pat išreiškė tvirtą normatyvinį įsitikinimą dėl tradicinių šeimos pagarbos vertybių (xiao) pažeidimų. Be to, rezultatai rodo, kad wenming (nekultūringumo) svarstymai buvo geriausias normatyvinio įsitikinimo prediktorius, nors žala ir sąžiningumas taip pat išryškėjo kaip reikšmingi normatyvinio įsitikinimo prediktoriai. Rezultatai aptariami atsižvelgiant į pastaruoju metu vykusias diskusijas apie moralės ir konvencijos skirtį.
Keywords: moralinė sritis; moralės ir konvencijos skirtis; normatyvinis įsitikinimas; tarpkultūriniai tyrimai; Kinija