M. Valančiaus požiūris į pradinį mokymą po 1863 m. sukilimo - Karčiauskienė, M. (Psichologija, 1977)
Straipsnyje kalbama apie M. Valančiaus pažiūras į oficialią caro laikų mokymo sistemą, požiūrio į ją pasikeitimą po 1863 m. sukilimo. Straipsnyje akcentuojama Valančiaus kritika carinei Lietuvos švietimo ir mokymo politikai. Minima knyga „Pasakojimai Antano Tretininko“, joje nurodomas Valančiaus požiūris į valstybės nepatvirtintą privatų (slaptą) švietimą.
Keywords: Valančius; pradinis mokymas; 1863 m. sukilimas