Psichosocialinių veiksnių sąsajos su tėvų savęs stigmatizavimu dėl aktyvumo ir dėmesio sutrikimą turinčio vaiko: sisteminė literatūros analizė - Aušraitė, Marija; Žardeckaitė-Matulaitienė, Kristina (Psichologija, 2022)
Šio tyrimo tikslas – atliekant sisteminę literatūros analizę, identifikuoti, kokie psichosocialiniai veiksniai siejami su tėvų savęs stigmatizavimu dėl ADS turinčio vaiko. Į sisteminę literatūros analizę įtraukti 2008-2022 m. anglų kalba publikuoti kiekybiniai tyrimai, kuriuose tyrinėjamos sąsajos tarp psichosocialinių veiksnių bei tėvų savęs stigmatizavimo dėl aktyvumo ir dėmesio sutrikimą turinčio vaiko. Pagal nustatytus kriterijus į analizę įtraukti 7 straipsniai. Rezultatai atskleidė, jog stipriau išreikštas tėvų savęs stigmatizavimas dėl aktyvumo ir dėmesio sutrikimą turinčio vaiko siejasi su prastesniu tėvų psichosocialiniu funkcionavimu  (stipriau išreikštu depresiškumu, nerimu, žemesne saviverte). Taip pat pastebėta, jog stipriau išreikštas tėvų savęs stigmatizavimas dėl aktyvumo ir dėmesio sutrikimą turinčio vaiko yra susijęs su nepalankiu tėvų elgesiu vaiko atžvilgiu  (stipriau išreikštu negatyvumu/ mažiau konstruktyviais auklėjimo stiliais). Nagrinėtų tyrimų duomenimis, stipriau išreikštas tėvų savęs stigmatizavimas dėl aktyvumo ir dėmesio sutrikimą turinčio vaiko siejasi su stipriau išreikštais vaiko patiriamais sunkumais (aktyvumo ir dėmesio sutrikimo simptomais/ internaliais bei eksternaliais sunkumais).
Keywords: savęs stigmatizavimas; aktyvumo ir dėmesio sutrikimas; tėvai; psichosocialiniai veiksniai