Mokyklos kaip organizacijos funkcionavimo ir mokytojų profesinės gerovės reikšmė jų įsipareigojimui organizacijai - Bukšnytė-Marmienė, Loreta; Brandišauskienė, Agnė; Česnavičienė, Jūratė; Daugirdienė, Aušra (Psichologija, 2023)
Sėkmingas kiekvienos organizacijos funkcionavimas priklauso nuo vieno iš svarbiausių veiksnių – organizacijai įsipareigojusių darbuotojų. Šiuolaikinė švietimo sistema siekia įtvirtinti mokyklą kaip veiksmingą organizaciją, todėl svarbu tyrinėti psichologinius veiksnius, susijusius su didesniu mokytojų įsipareigojimu. Savo tyrimu siekėme nustatyti mokyklos kaip organizacijos funkcionavimo ir mokytojų profesinės gerovės reikšmę mokytojų įsipareigojimui organizacijai. Tyrime dalyvavo 292 mokytojai. Mokyklos kaip organizacijos funkcionavimo veiksniai įvertinti Organizacijos diagnostikos klausimynu (Organizational Diagnosis Questionaire; Preziosi, 1980). Mokytojų profesinė gerovė buvo analizuojama kaip pasitenkinimo darbu ir nesaugumo dėl darbo kontinuumas. Pasitenkinimui darbu nustatyti naudota viena iš Mičigano organizacijų vertinimo klausimyno (Michigan Organizational Assessment Questionnaire; Cammann et al., 1975) poskalių. Nesaugumas dėl darbo matuotas Nesaugumo dėl darbo skale (Job Insecurity Scale; De Witte, 2000). Mokytojų įsipareigojimas mokyklai kaip organizacijai matuotas Įsipareigojimo organizacijai skale (Organizational Commitment Scale; Balfour & Wechsler, 1996). Kintamųjų koreliacinė analizė atskleidė, kad visus mokyklos kaip organizacijos funkcionavimo veiksnius sieja statistiškai reikšmingi stiprūs teigiami ryšiai. Gauta, kad mokytojų profesinė gerovė yra susijusi su organizacijos funkcionavimo veiksniais. Mokytojų įsipareigojimas organizacijai susijęs tiek su mokytojų profesine gerove, tiek su organizacijos funkcionavimo veiksniais. Atlikus daugialypę tiesinę regresinę analizę, nustatyta, kad 35,2 % mokytojų įsipareigojimo organizacijai prognozuoja jų pasitenkinimas darbu, santykiai ir vadovavimas organizacijai bei mokytojų jaučiamas nesaugumas dėl darbo.
Keywords: įsipareigojimas organizacijai; organizacijos funkcionavimas; mokytojų profesinė gerovė; pasitenkinimas darbu; nesaugumas dėl darbo