Juoko terapijos poveikis žmogaus psichologinei ir fiziologinei būklei - Spytska, Liana (Psichologija, 2024)
Juoko terapijos tyrimai gali padėti žmonėms geriau suprasti, kaip juokas gali sumažinti stresą, pakelti nuotaiką, stiprinti imuninę sistemą ir pagerinti bendrą fizinę būklę, todėl ši tema yra gana aktuali ir būtina šiuolaikiniame pasaulyje. Juoko, kaip neverbalinio emocinio komponento, įtaka padeda greičiau socializuotis, todėl tyrinėti psichoemocinę žmogaus, kuriam taikyta juoko terapija, būklę yra būtina. Tyrimo tikslas – nustatyti psichoemocinės būklės ir fiziologinių rodiklių sąveiką su juoku. Tyrime buvo taikomi apklausos, analizės, statistikos ir apibendrinimo metodai. Buvo nustatyta žmogaus fizinės būklės ir nuotaikos priklausomybė prieš patiriant teigiamas emocijas bei juokiantis ir paskui. Taip pat buvo analizuoti apklausos rezultatai ir apibendrinti gauti duomenys. Tyrime apibendrinta juoko įtaka kasdieniam gyvenimui ir nuotaikai. Jame taip pat pažymėta, kad padidėjęs endorfinų kiekis kraujyje pasijuokus lemia nuotaikos ir bendros savijautos pagerėjimą. Tyrime buvo analizuojami ir nustatomi pagrindiniai terapijos poveikio žmonėms procentai: nuotaikos pagerėjimas pasijuokus – 24 %, streso sumažėjimas ir bendros savijautos pagerėjimas – 34 %, energijos ir gyvenimo optimizmo padidėjimas – 22 %, produktyvumo ir kūrybiškumo padidėjimas – 20 %. Juoko ir jo poveikio kūnui tyrimas gali padėti plėtoti naujus psichologinių ir fiziologinių ligų gydymo metodus. Juoko terapija, naudojama sveikatai gerinti pasitelkus juoką, gali teigiamai paveikti žmogaus psichinę būklę, sumažinti stresą, pagerinti nuotaiką ir skatinti endorfinų gamybą. Tokie tyrimai galėtų suteikti pagrindą naujų sveikatos ir gerovės programų, pagrįstų humoro ir juoko naudojimu psichinei ir fizinei sveikatai gerinti, kūrimui.
Keywords: juoko terapija; psichologinė būklė; psichoemocinė sveikata; endorfinai; produktyvumo gerinimas