START:AV taikymas laisvės atėmimo bausmę atliekančių jaunų suaugusiųjų imtyje: psichometrinių charakteristikų ir konvergentinio validumo tikrinimas - Klimukienė, Virginija; Laurinavičius, Alfredas (Psichologija, 2025)
Bausmių vykdymo sistemoje nusikalstamo elgesio rizikos vertinimas padeda individualizuoti resocializacijos procesą, priimti sprendimus dėl kalinimo sąlygų ir nuteistojo lygtinio paleidimo į laisvę. Rizikos vertinimo instrumentai, tokie kaip START:AV, leidžia ne tik nustatyti rizikos lygį, bet ir efektyviai planuoti korekcines intervencijas. Rizikos ir apsauginiai veiksniai, kurių analize yra paremti rizikos vertinimo instrumentai, skiriasi – priklauso nuo amžiaus, todėl yra atskiri instrumentai, skirti paaugliams ir suaugusiesiems. Perėjimas iš paauglystės į suaugusiojo amžių neįvyksta sulig 18-uoju gimtadieniu, todėl vis labiau akcentuojama, kad bausmių vykdymo ypatumai, taikomi nepilnamečiams, turėtų būti pratęsti iki 24 metų amžiaus. Tyrimo tikslas – įvertinti paaugliams skirto START:AV psichometrines charakteristikas ir konvergentinį validumą 18–23 metų amžiaus nuteistųjų vyrų, atliekančių laisvės atėmimo bausmę, imtyje. Tyrime dalyvavo 99 jaunuoliai, bausmę atliekantys keturiuose Lietuvos kalėjimuose. Neigiamos tarpusavio koreliacijos tarp START:AV stiprybių ir sunkumų atitinka kitų tyrimų rezultatus ir patvirtina prielaidą, kad jie yra susiję, tačiau ne tapatūs konstruktai. START:AV konvergentiniam validumui patikrinti buvo naudojamas Achenbacho empiriškai pagrįsto vertinimo sistemos ASEBA paties suaugusiojo pildomas klausimynas (ASR). Nustatytos reikšmingos koreliacijos tarp START:AV vertinimų ir ASR adaptyvaus funkcionavimo, internalių ir eksternalių sunkumų. Gauti rezultatai rodo, kad START:AV gali būti tinkamas laisvės atėmimo bausmę atliekančių 18–23 metų vyrų neigiamų pasekmių rizikai vertinti. Siekiant pagrįsti START:AV praktinį naudingumą, būtų reikalingi prognostinio validumo tyrimai jaunų suaugusiųjų imtyje.
Keywords: jauni suaugusieji; laisvės atėmimo bausmė; nusikalstamas elgesys; rizikos vertinimas; START:AV