Nerimo dėl senėjimo sąsajos su kūno sudaiktinimu - Viskontaitė, Agota; Gegieckaitė, Goda; Gulbinaitė, Kotryna; Lapinskaitė-Vvohlfahrt, Elena; Petraškaitė, Karolina (Psichologija, 2025)
Nors senėjimas yra natūralus ir neišvengiamas reiškinys, nerimas dėl jo yra nepakankamai ištirtas šio proceso aspektas. Asmens polinkis sudaiktinti savo kūną gali būti susijęs su didesniu nerimu dėl senėjimo proceso. Šio tyrimo tikslas buvo ištirti, kaip nerimas dėl senėjimo yra susijęs su kūno sudaiktinimu – kūno stebėjimu ir gėda dėl kūno. Tyrime dalyvavo 525 dalyviai, kurių amžius buvo nuo 18 iki 82 metų. Koreliacijos ir regresijos analizės atskleidė ryšį tarp nerimo dėl senėjimo ir kūno sudaiktinimo. Kūno sudaiktinimo dimensijos, taip pat prasčiau vertinama sveikata buvo reikšmingi nerimo dėl senėjimo ir daugumos nerimo dėl senėjimo dimensijų prognostiniai veiksniai. Lytis ir vaikų neturėjimas taip pat buvo reikšmingi kai kurių nerimo dėl senėjimo dimensijų prognostiniai veiksniai.
Keywords: senėjimas; senėjimo nerimas; kūno sudaiktinimas