Priklausomų nuo alkoholio asmenų savo ligos suvokimo ir sveikatos kontrolės lokuso ypatumai - Dirsienė, Jurgita; Zajančkauskaitė-Staskevičienė, Loreta (Psichologija, 2010)
Su sveikata susijusį elgesį lemia tai, kaip asmuo pats paaiškina savo ligą. Priklausomybės nuo alkoholio suvokimo ir pripažinimo dėsningumų analizė leistų parinkti efektyvesnes profilaktikos ir psichologinės korekcijos priemones. Šio tyrimo tikslas buvo išanalizuoti priklausomų nuo alkoholio asmenų savo ligos suvokimo ir sveikatos kontrolės lokuso ypatumus bei sąsajas. Buvo tirta 70 priklausomybės ligų centre, detoksikacijos skyriuje besigydančių priklausomų nuo alkoholio asmenų. Taikytos metodikos: trumpasis ligos suvokimo klausimynas (Brief IPQ; Broadbent et al., 2006), Daugiamatė sveikatos kontrolės lokuso skalė (Multidimensional Health Locus of Control Scale; Wallston et al., 1978). Tyrimo metu nustatyta, kad turintiems partnerį kitų poveikio sveikatos kontrolės lokusas yra labiau išreikštas, nei neturintiems partnerio tiriamiesiems. Be to, nustatyta, kad kuo labiau išreikštas kitų poveikio sveikatos kontrolės lokusas, tuo suvokiama trumpesnė priklausomybės nuo alkoholio trukmė. Tyrimas parodė, kad kuo ilgesnė priklausomybės nuo alkoholio trukmė, tuo labiau tiriamieji pripažįsta savo ligą ir tiki, kad ji truks ilgiau, o ilgiausio abstinencijos laikotarpio trukmė teigiamai susijusi su ligos pripažinimu, ilgesnės jos trukmės ir neigiamų padarinių suvokimu. Vyrams sveikatos kontrolės lokusas yra susijęs su ligos suvokimu. Tyrimas parodė, kad priklausomiems nuo alkoholio asmenims labiau išreikštas vidinis sveikatos kontrolės lokusas, palyginti su atsitiktinumų ir kitų poveikio sveikatos kontrolės lokusu, o pripažinti, kad alkoholio vartojimas yra liga, tiriamuosius verčia neigiami alkoholio vartojimo padariniai, bet ne patiriamų simptomų stiprumas.
Keywords: priklausomi nuo alkoholio asmenys; ligos suvokimas; sveikatos kontrolės lokusas