Partnerio lyginamojo pranašumo, elgesio ir pasitenkinimo poros santykiais sąsajos - Legkauskas, Visvaldas (Psichologija, 2007)
Tiriant partnerio lyginamąjį pranašumą, partnerių santykių rodiklius ir pasitenkinimo poros tarpusavio santykiais sąsajas dalyvavo 51 heteroseksuali pora. Tiriamųjų amžius svyravo nuo 19 iki 28 metų. Tyrimo rezultatai parodė stiprius pasitenkinimo santykiais ryšius su suvokiamu partnerio lyginamuoju pranašumu. Nors buvo rastos reikšmingos teigiamos koreliacijos tarp pasitenkinimo santykiais ir tokių partnerių elgesio rodiklių kaip kartu su partneriu praleidžiamo laiko trukmė, partneriui rodomo dėmesio ženklai ir partnerio rodomo dėmesio ženklai bei reikšmingos neigiamos koreliacijos tarp pasitenkinimo santykiais ir partnerio balso kėlimo ir nešnekėjimo su tiriamuoju dažnumas bei tiriamojo balso kėlimo dažnumas, tačiau galutinė daugialypė regresijos lygtis parodė, kad pasitenkinimo santykiais prognozei reikšmingos unikalios įtakos turėjo tik du kintamieji – partnerio lyginamasis pranašumas ir tiriamojo partneriui per mėnesį rodomo dėmesio ženklų dažnumas. Du į lygtį patekę kintamieji paaiškino 45,6 proc. pasitenkinimo santykiais duomenų variacijos, iš kurių 42,5 proc. teko partnerio lyginamajam pranašumui.
Keywords: partnerio lyginamasis pranašumas; pasitenkinimas santykiais; porų santykiai