Savito ir tipiško veido apibūdinimo, fotoroboto sudarymo ir veido atpažinimo tikslumo ryšiai - Vanagaitė, Kristina (Psichologija, 2006)
Straipsnyje analizuojamas įsiminto savito arba tipiško veido apibūdinimo tikslumo, sudaryto fotorobotopanašumo ir veido atpažinimo tikslumo ryšys. Eksperimentinės grupės tiriamieji (n = 128) turėjo apibūdinti tyrimo pradžioje įsimintą veidą, sudaryti jo fotorobotą ir atpažinti matytą veidą (iš karto po fotoroboto sudarymo arba po 30 min. pertraukos). Kontrolinės grupės tiriamieji (n = 96) matytą veidą turėjo atpažinti praėjus skirtingiems laiko tarpams (10, 60 ir 90 min.) nuo įsiminimo. Gauti rezultatai parodė, kad veido apibūdinimo ir fotoroboto sudarymo derinys pablogina veido atpažinimo tikslumą, jeigu veidas atpažįstamas iš karto po fotoroboto sudarymo. Nustatyta, kad tikslesnis veido apibūdinimas (atkuriant daugiau tikslių ir mažiau subjektyvių detalių) lemia didesnį sudaryto fotoroboto panašumą. Tačiau tiektikslesnis veido apibūdinimas, tiek didesnis sudaryto fotoroboto panašumas nėra susiję su matyto veidoatpažinimo tikslumu.
Keywords: veido savitumas; veido tipiškumas; veido apibūdinimo ir atpažinimo tikslumas; sudaryto fotoroboto panašumas