Išgyvenusiųjų politines represijas potrauminės simptomatikos ir trauminės patirties, demografinių, somatinių veiksnių bei vidinės darnos sąsajos - Kazlauskas, Evaldas; Gailienė, Danutė (Psichologija, 2005)
Tyrime dalyvavo 724 buvę politiniai kaliniai, nukentėję nuo komunistinių represijų. Potrauminė simptomatika buvo matuojama Traumos simptomų klausimynu (TSK-35). Tyrimo duomenų analizė atlikta naudojant hierarchinę daugialypę regresiją. Potrauminę simptomatiką geriausiai prognozavo: traumų, patirtų per visą gyvenimą, kiekis, vidinė darna, sutuoktinio mirtis, lytis, sveikatos pablogėjimas po represijų ir dabartinės sveikatos siejimas su represijų patirtimi. Galutinė regresijos lygtis paaiškino 43,7 proc. traumos simptomų klausimyno rezultatų variacijos. Tyrimo rezultatai patvirtino traumų psichologijos teorinį teiginį, kad traumos intensyvumas geriausiai paaiškina jos psichologinius padarinius, tačiau tyrimas taip pat parodė, kad prognozuojant potrauminę simptomatiką būtina atsižvelgti į daugiau veiksnių.
Keywords: trauma; politinės represijos; potrauminis stresas; rizikos veiksniai; ilgalaikiai padariniai