Lietuvių ir suomių moksleivių Rankos testo rezultatų palyginimas - Bliumas, Remigijus; Windgren, Marketta (Psichologija, 2000)
Nors tarpkultūriniai tyrimai Rankos testu nėra paplitę, kiekybiniai lietuvių ir suomių trylikos metų moksleivių tyrimo šiuo testu rezultatai dera su Stetsono ir Wagnerio (1980) hipoteze apie plačias šios metodikos tarpkultūrinio taikymo galimybes. Suomių moksleiviai gavo aukštesnius pasirodymo, aktyvumo, įtampos, baimės subkategorijų, aplinkos ir blogo prisitaikymo suminių kategorijų, taip pat bendro atsakymų skaičiaus ir vidutinio atsakymo laiko jverčius. Lietuvių moksleivių buvo aukštesni apibūdinimo subkategorijos įverčiai. Kitaip negu tikėtasi, imčių nesiskyrė agresyvumo subkategorijos ir tarpasmeninių santykių suminės kategorijos rezultatai. Gauti ženklesni lietuvių ir suomių mergaičių įverčių skirtumai nei berniukų. Tyrimo rezultatai siejami su šalių dabarties socialinės raidos ypatybėmis ir fiksuojami kaip pradžios taškas tolesniems tarpkultūriniams tyrimams Rankos testu.
Keywords: Rankos testas; tarpkultūrinė psichologija; kultūriniai skirtumai