Lietuviškos IST-70 testo versijos patikimumas ir validumas - Dragūnevičius, Kęstutis; Gintilienė, Gražina (Psichologija, 1998)
Šiame straipsnyje apžvelgiamos IST-70 (Intelekto Struktūros Testas) psichometrinės savybės. Tikslas buvo įvertinti A ir B formų patikimumą ir validumą Lietuvos 12 klasės moksleivių imtyje (dalyvavo 295 moksleiviai). Gauti duomenys parodė, kad esama reikšmingų skirtumų tarp Lietuvos 12 klasės moksleivių ir tokio pat amžiaus standartizacijos imties Vokietijoje. Rezultatų analizė rodo, jog kai kurios psichometrinės IST-70 savybės neatitinka griežtų psichometrinių testų kriterijų. Užduočių analizė rodo, kad daug subtestų turi nediskriminuojančias užduotis. Taip pat, rasta, kad labai mažai IST-70 subtestų atitiko patikimumo kriterijų. Faktorinė rezultatų analizė parodė, kad IST-70 A forma neturi teoriškai aiškios faktorinės struktūros, o B forma turi du hipotetinius faktorius: verbalinė medžiaga ir neverbalinė medžiaga. Šių faktorių kilmė lieka nepaaiškinta.
Keywords: IST-70; testavimas; intelektas; validumas; patikimumas