Gimimo eiliškumas - svarbus individualios raidos veiksnys - Bagdonas, A.; Greblikienė, R.; Kaniavienė, Ž. (Psichologija, 1996)
Buvo tirtas ryšys tarp gimimo eiliškumo ir intelekto bei asmenybės bruožų. Pirmame tyrime (tiriamieji – 104  moksleiviai iš 8-9 vidurinės mokyklos klasės, augę šeimoje su vienu, dviem ar trimis vaikais) buvo panaudotas R. Amthauerio Intelekto struktūros testas. Pirmagimis turi palankiausias sąlygas intelektiniam vystymuisi (ypatingai 2-iejų vaikų šeimose). Antrame tyrime (tiriamieji – 240 moksleiviai iš 10-ų klasių, augę šeimose su vienu, dviem, trimis ar keturiais vaikais) buvo nustatyta, jog pirmasis šeimos vaikas turi daugiau vidinių tendencijų lyginant su kitais vaikais. Išorinis kontrolės lokusas yra charakterizuojanti savybė vieno ir dviejų vaikų šeimose. Ryšys tarp Myers-Brigg psichologinių tipų ir gimimo eiliškumo nebuvo rastas.
Keywords: raida; intelektas; gimimo eiliškumas