Psichologijos raida Tarybų Lietuvoje - Jacikevičius, A. (Psichologija, 1968)
Straipsnis skirtas tarybų valdžios atstatymo Lietuvoje dvidešimtmečiui. Jame atskleidžiami kai kurie reakcingi idealistinės psichologijos buržuazinėje Lietuvoje bruožai ir apžvelgiama materialistinės psichologijos raida pirmaisiais tarybų valdžios metais (1940 – 1941 m.). Pokarinis psichologijos raidos periodas dalijamas į du etapus:1) psichologijos dėstymo tobulinimo ir psichologinių kadrų rengimo tobulinimo etapas (1945 – 1955 m.); 2) psichologijos mokslo tyrimų raidos etapas (1956 – 1965 m.). Greitas psichologinių tyrimų augimas Tarybų Lietuvoje tapo įmanomas todėl, kad, pirma, atkūrus tarybų valdžią, psichologija išsilaisvino nuo įvairių idealistinių klaidžiojimų, antra, ji vystėsi kaip kokybiškai naujos tarybinės psichologijos sudėtinė dalis, trečia, jai padėjo daugelis žinomų Tarybų Sąjungos psichologų ir ketvirta, ji išsaugojo jai būdingas eksperimentinės psichologijos tradicijas, susiformavusias dar XX amžiaus pradžioje ir tarybiniais metais įtvirtintas žymiausių lietuvių psichologų J. Vabalo – Gudaičio ir A. Gučo moksliniais darbais ir organizacinėmis pastangomis.
Keywords: psichologijos istorija; psichologija Tarybų Lietuvoje; J. Vabalas – Gudaitis; A. Gučas