Šiuolaikinis požiūris į kūrybingumą ir jo įvertinimo problemos - Almonaitienė , Junona (Psichologija, 2000)
Pastaruoju metu įsivyravo mokslininkų nuomonė, kad apie žmogaus kūrybingumą reikia spręsti iš jo elgesio gyvenime. Tačiau praktiškai kūrybingumo rodikliu dažnai tebelaikomi divergentinio mąstymo testų rezultatai. Jie, taip pat ir kūrybingiems žmonėms atpažinti taikomi asmenybės bruožų, interesų ir pan. klausimynai yra psichometrinės metodikos, pripažįstamos kaip objektyvios. Turint galvoje dabartinę kūrybingumo sampratą, tenka daryti išvadą, kad jos leidžia įvertinti tik su kūrybingumu susijusias, bet jam netapačias vidines ypatybes. Žmonės, kuriems būdingos šios ypatybės, gyvenime ne visada pasižymi kūrybingumu. Interpretuojant tokių tyrimų rezultatus, kūrybingumo sąvoka dažnai vartojama nepagrįstai. Siekiant įvertinti žmogaus kūrybingumą, kur kas labiau tiktų taikyti metodikas, atskleidžiančias realius jo kūrybinius laimėjimus. Visoms tokioms metodikoms būdingas subjektyvumas, tačiau su tuo reikia susitaikyti, nes objektyvių kūrybos kriterijų iš esmės neįmanoma rasti.
Keywords: vertinimas; kūrybingumas