Nacionaliniai stereotipai Vilnijos krašte ir grupinis favoritizmas - Avidonienė, A.; Bistrickas, R. (Psichologija, 1991)
Straipsnyje pristatomas nacionalinių stereotipų ir grupinio tapatumo tyrimas Vilnijos krašte. Iš viso tyrime dalyvavo 214 lietuvių, rusų, lenkų ir žydų tautybės respondentai, kurie užpildė klausimyną apie tipiškus tautybių atstovų bruožus. Dažniausiai minimi bruožai buvo laikomi stereotipiniais. Lietuvio stereotipas: darbštus, nacionalistas, kultūringas, ir mylintis savo šalį; lietuviai apie save: darbštus, mylintis savo šalį, paklusnus, ir santūrus. Rusų stereotipas: mažai kultūringas, draugiškas, ir tingus, turi gerų bendravimo įgūdžių; rusai apie save: paprastas, atviras, ir darbštus, mėgsta ir žino, kaip bendrauti. Lenko stereotipas: spekuliantas, arogantiškas, mažai išsilavinęs ir mandagus; lenkai apie save: darbštus, kultūringas, mandagus, ir religingas. Žydo stereotipas: protingas, vieningas su tautiečiais, žino, kaip gyventi, kultūringas, ir draugiškas; žydai apie save: protingas, darbštus, prisitaikantis ir orientuotas į švietimą. Visose grupėse aptiktas grupinio favoritizmo reiškinys (H. Tajfel). Daroma išvada apie stiprų teigiamą etninį identitetą visose tirtose grupėse.
Keywords: identitetas; tapatumas; stereotipas; grupinis favoritizmas; tautybė; tautinis stereotipas