„Naujojo auklėjimo" reikalavimų mokyklai kritika - Mikėnas , V. (Psichologija, 1971)
Straipsnyje kritiškai vertinami reikalavimai, kuriuos iškėlė „naujojo auklėjimo“ atstovai mokykloms buržuazinėje Lietuvoje. J. Vabalo – Gudaičio, eksperimentinės psichologijos ir pedagogikos Lietuvoje pradininko, pažiūros išnagrinėtos detaliau. „Naujojo auklėjimo“ idėjos rado daug palaikytojų Lietuvoje, po to kai jos tapo populiarios Vakarų Europoje ir JAV. Teorija (pedocentrizmas ir t.t.) bei praktikinė „naujųjų mokyklų“ patirtis buvo įvertina kritiškai ir sukūrė prielaidas naujų ir nepriklausomų progresyvių idėjų sklaidai Lietuvoje.
Keywords: „naujasis auklėjimas“; J. Vabalas – Gudaitis