Apie kai kurių sugebėjimų ir polinkių studijuoti tam tikrus mokslus ryšį - Mikšytė , G. (Psichologija, 1973)
Kiekybinių ir kokybinių duomenų, gautų atlikus X klasės mokinių polinkių į tam tikrą mokslų sritį ir kai kurių gebėjimų, analizę, nustatyta, kad polinkis studijuoti tam tikrus mokslus siejasi su santykių plokštumoje nustatymo, mąstymo erdviniais vaizdais ir kiekybinių santykių nustatymo sugebėjimais. Nustatyta, kad polinkis į tam tikrus mokslus siejasi su tam tikrais specialių sugebėjimų raidos ypatumais.
Keywords: raida; specialūs sugebėjimai; polinkis studijuoti tam tikrus mokslus