Nietzsche ir Wittgensteinas: kinematografinės paraštės - Baranova, Jūratė (Religija ir kultūra, 2012)
Kodėl ir kaip Friedrichas Nietzsche ir Ludwigas Wittgensteinas inspiravo Stanley Cavello ir Gilles’io Deleuze’o kino filosofijos tapsmą? Kuo artimos ir kuo skiriasi šios dvi kino filosofijos kryptys? Kuo skiriasi paties kinematografo sukurti Nietzsche’s ir Wittgensteino įvaizdžiai? Kodėl kinematografas išskirtinai domisi šiomis dviem filosofinėmis figūromis? Kadangi tarp pirmųjų dviejų klausimų ir paskutinių nėra aiškaus loginio ar priežastinio susietumo, tyrimą vadinsime kinematografinėmis paraštėmis.
Keywords: kino filosofija; Nietzsche; Wittgensteinas; Stanley Cavellas; Gilles’is Deleuze’as; Liliana Cavani; Derekas Jarmanas