Skaitmeninio socialumo fenomenologijos link: dvi perspektyvos - Vaičiulis, Rokas (Religija ir kultūra, 2024)
Socialumą svarstanti fenomenologija kitų sąmonių problemą sprendžia priimdama nuostatą, jog intencionalūs komunikacijos aktai yra pirmapradiškai intersubjektyvūs ir įkūnyti. Skaitmeninį socialumą siūlau traktuoti kaip tyrimo lauką, skirtą nagrinėti specifines intersubjektyvumo ir įkūnytumo formas, įsteigtas skaitmeninės komunikacijos medijų. Deskriptyvios fenomenologijos požiūriai, analizuojantys skaitmeniškai įtarpintus įkūnytus santykius (Shanyang Zhao, Lucy Osler, Danas Zahavi, Rebecca A. Hardesty ir Benas Sheredos ir kt.), padalinami į dvi kryptis: ekstensijos kryptį (skaitmeniškai medijuota komunikacija kaip bendrų įkūnytų komunikacijos aktų eidetinė variacija) ir pliuralistinę kryptį (specifinei skaitmeninės komunikacijos platformai būdinga epistemologija bei ontologija ir socialiai normatyvinės praktikos). Tokiu būdu siekiu parodyti temines tendencijas ir aiškinamąsias strategijas, skirtas plėtoti skaitmeninės komunikacijos platformoms specifinius fenomenologinius aprašus, neretai atsispiriančius nuo Alfredo Schutzo ir Maurice’o Merleau-Ponty sąvokų.
Keywords: skaitmeninis socialumas; įkūnytas suvokimas; gyvenamasis pasaulis; Merleau-Ponty; Schutz