Religinė patirtis: hierofanija ar hierofonija? - Vidauskytė, Lina (Religija ir kultūra, 2012)
Oralinėje tradicijoje žmogaus sensorika yra orientuota kitaip, nei vizualinėje kultūroje. Pirmenybė yra teikiama balsui, akustinėms, ritminėms audialinės juslės savybėms. Ši sensorinė kombinacija veikia visose srityse, nes tokia yra būtinybė. Religijoje balsas taip pat atlieka lemiamą vaidmenį. Dievas kreipiasi į žmogų, kaip ir žmogus kreipiasi į Dievą. Tačiau ši kadaise pamatinė audialinė religinė patirtis buvo išstumta rašto kultūros. Straipsnyje keliamas religijotyroje plačiai vartojamos sąvokos „hierofanija“ adekvatumo įvardijant religinės patirties specifiką klausimas.
Keywords: hierofanija; hierofonija; oralumas; balsas; šventybė