Respectus Philologicus, 2009 Nr. 15 (20) - Bankauskaitė, Gabija (Respectus Philologicus, 2009)
TURINYS / SPIS TREŚCII. PROBLEMOS IR SPRENDIMAI / PROBLEMY I ICH ROZWIĄZANIAJoanna Korzeniewska-Berczyńska (Lenkija / Polska). Polski dyskurs polityczny w aspekcie komunikacyjnym...11Олег Н. Гринбаум (Rusija / Rosja). Буревестники фабулы, или Гармония и метафора в развитии романа А.С. Пушкина «Евгений Онегин»...20Virginija Jurėnienė (Lietuva / Litwa). Valstybės prezidento postas nesvetimas moterų siekiams...34II. FAKTAI IR APMĄSTYMAI / FAKTY I ROZWAŻANIAИосиф Стернин (Rusija / Rosja). Основные типы речевых культур в современном обществе...44Hanna Mijas (Lenkija / Polska). A new Approach to Translating Culture in Subtitling...53Audronė Rimkutė (Lietuva / Litwa). Kultūros politika ir kultūros industrija: tradicinis santykis ir nauji iššūkiai...62Pavel Solovyov (Baltarusija / Białoruś). Language Picture of the World in Adjectival Figurative Comparisons...76Наталья В. Ковтун (Rusija / Rosja). Русь «постквадратной» эпохи (К вопросу о поэтике романа «Кысь» Т. Толстой)...85Izolda Gabrielė Geniušienė (Lietuva / Litwa). Indeterminacy and the Search for Meaning in Geoffrey Hill’s Poetry...99Jerzy Szczepański (Lenkija / Polska). Poeta i epoka – niektóre aspekty życia i twórczości Franciszka Karpińskiego (1741–1825)...109Наталья В. Юдина (Rusija / Rosja). Об отражении этнических и культурных стереотипов в зеркале русского языка...121Michał Łuczyński (Lenkija / Polska). Czech oczami Polaka – próba rekonstrukcji stereotypu...134Liudmila Arcimavičienė (Lietuva / Litwa). ECONOMY Metaphors: What Associated Conceptions Underlie Lithuanian Business?...143Dorota Połowniak-Wawrzonek (Lenkija / Polska). Ujmowanie pewnych PROCESÓW DOTYCZĄCYCH ORGANIZMU LUDZKIEGO jako WALKI (ZBROJNEJ), ujawniające się we współczesnej polskiej frazeologii...154Daiva Aliūkaitė (Lietuva / Litwa). Perceptyviniai dialektų tyrimai: mentalinis žemėlapis...164Indrė Brokartaitė-Pladienė (Lietuva / Litwa). Vokiečių kalbos naujažodžių perteikimas laikraštyje „Naujasis Tilžės keleivis“ (1924–1940)...180Jūratė Čirūnaitė (Lietuva / Litwa). Voluinės bajorų įvardijimas XVI amžiuje...192Дануте Балшайтите (Lietuva / Litwa). Гласный [ы] в русской речи литовца...202III. NUOMONĖ / OPINIE I POGLĄDYОльга В. Зернецкая (Ukraina / Ukraina). Глобальные спутниковые новостные сети: начало ХХІ века...210IV. MŪSŲ VERTIMAI / NASZE PRZEKŁADYBrigitte Peucker (JAV / USA). Kastrato balsas: Fassbinderio filmas „Trylikos mėnulių metai“. Vertė / Tłum. Natalija Arlauskaitė...220V. MOKSLINIO GYVENIMO KRONIKA / KRONIKA ŻYCIA NAUKOWEGOKonferencijos, susitikimai / Konferencje, spotkaniaАнатолий Круглашов (Ukraina, Lietuva / Ukraina, Litwa). Украина–Беларусь–Польша–Литва: ре-культивация интеллектуального пространства...230Виктория Макарова (Lietuva / Litwa). Вильнюсские лекции Патрика Серио...238Knygų recenzijos / Recenzje książekGabija Bankauskaitė-Sereikienė (Lietuva / Litwa). Tekstai ir kontekstai: transformacijų sklaida. 1 tomas. 2008...241Saulutė Juzelėnienė, Daiva Aliūkaitė (Lietuva / Litwa). Tekstai ir kontekstai: transformacijų sklaida. 2 tomas. 2008...244Олег Перов (Lietuva / Litwa). Литовский нелитовец – Евгений Шкляр. ЛАВРИНЕЦ, Павел, 2008. Евгений Шкляр. Жизненный путь скитальца...246Skirmantė Biržietienė (Lietuva / Litwa). BANKAUSKAITĖ-SEREIKIENĖ, Gabija, 2008. Oratorystės menas. Mokomoji knyga humanitarinių ir socialinių mokslų studentams...250VU KHF mokslinio gyvenimo dienoraštis / Z życia naukowego Wydziału Humanistycznego w KownieJūratė Svičiulienė (Lietuva / Litwa). Kultūros industrijos: iššūkiai ir perspektyvos...253Daiva Aliūkaitė, Jadvyga Krūminienė (Lietuva / Litwa). „Tekstai ir kontekstai: interaktyvios perspektyvos“ arba Humanitarų dienos VU KHF...255Vytautė Pasvenskienė (Lietuva / Litwa). TEKSTO sąsajos...258Daiva Aliūkaitė, Gabija Bankauskaitė-Sereikienė (Lietuva / Litwa). Literatūrologiniai ir lingvistiniai seminarai VU KHF...261Laiškai redaktorių kolegijai / Listy do redakcji...265Anonsai / Zapowiedzi...266VI. REIKALAVIMAI STRAIPSNIAMS / ZASADY OPRACOWYWANIA PUBLIKACJI...268VII. MŪSŲ AUTORIAI / NASI AUTORZY...276