„Bulgarinui“: autoriaus redakcijos ir literatūrinis kontekstas - Feduta, Aleksandr (Respectus Philologicus, 2003)
Straipsnyje nagrinėjamas literatūrinis ir buitinis kontekstas, paskatinęs E. Boratynskį kurti skirtingas laiško „Bulgarinui“ redakcijas. Tyrinėtojo manymu šiuo atveju susiduriame su sąmoningu autoriaus noru padidinti laiško adresatų skaičių. Pirmosios laiško redakcijos (1821) vienintelis adresatas yra Fadejus Bulgarinas, antrojoje laiško redakcijoje (1823–1826) autorius nuima prieskyrą Bulgarinui, nes tuo metu jam kur kas aktualesnė atrodė polemika su kitu artimu pažįstamu ir literatūriniu oponentu Vilhelmu Kiichelbeckeriu. Trečioji laiško redakcija (1832–1833) faktiškai neturi konkretaus adresato, yra tik kolektyvinis teksto adresatas. Tai lėmė ir neliteratūrinės (Kiichelbeckeris ištremtas už dalyvavimą dekabristų sukilime), ir literatūrinės (polemika su Bulgarinu ir Kiichelbeckeriu tapo neaktuali Boratynskiui) priežastys. Tyrinėjimo argumentai grindžiami lyginamąja redakcijų analize, taip pat poeto amžininkų tekstų analize.