Slaugos poreikiai ir komplikacijų prevencija po centrinės venos kateterizacijos - Zujeva, Olga; Gierasimovič, Zita; Giedrimė, Lina (Slauga. Mokslas ir praktika, 2022)
Centrinės venos kateterizacija (toliau – CVK) yra invazinė medicininė procedūra, kuri siejama su didele komplikacijų rizika. Siekiant sumažinti CVK komplikacijų dažnį, svarbus išplėstinės praktikos slaugytojo vaidmuo, kuris žino CVK tipus, galimus rizikos veiksnius ir komplikacijų prevencijos taktiką.Tyrimo tikslas – apžvelgti slaugos poreikius ir komplikacijų prevenciją po centrinės venos kateterizacijos.Tyrimo medžiaga ir metodai. Išanalizuota 17 ne senesnių nei penkerių metų senumo publikacijų aptariama tema. Straipsniai nuo 2016 m. iki 2021 m. publikuoti PubMed, UpToDate ir Google medicininių duomenų bazėse. Visos publikacijos pateikiamos anglų kalba, tekstas yra pilnas ir laisvai prieinamas. Atrinktose publikacijose aprašomos komplikacijos, susijusios su CVK įkišimo procedūra, kateterizacijos vietos parinkimu, taip pat slaugos personalui pateikiamos rekomendacijos, skirtos CVK priežiūrai, komplikacijų profilaktikai.Rezultatai. Mirtingumas nuo kraujotakos infekcijos, susijusios su CVK, siekia apie 12–25 proc. Dėl padidėjusio infekcijos pavojaus rekomenduojama vengti šlaunies venos prieigos. Netyčinis arterijos punktavimas, oro embolija, kraujavimas, trombozė yra dažni komplikacijų atvejai. Mechaninio pobūdžio komplikacijų mažinimui, diagnostiniais tikslais, centrinės venos kateterio įkišimo metu naudojimas ultragarsas. Tarpprofesinėje komandoje atliekant CVK įkišimo procedūrą yra svarbus slaugytojo vaidmuo. Slaugytojo žinios, klinikiniai įgūdžiai laikomi viena iš prevencijos priemonių, kuri reikšminga ir svarbi kontroliuojant vėlyvą infekcijos pasireiškimą bei CVK aseptinę priežiūrą.Išvados. Slaugytojo klinikinės praktinės veiklos paremtos reglamentuojančiais teisiniais aktais, sistemingas išplėstinės praktikos slaugytojo mokymas leidžia valdyti intervencinę centrinės venos kateterio įkišimo procedūrą. Mechaninių komplikacijų rizikos mažinimui taikoma diagnostinė kontrolė. Infekcijų prevencijai svarbi centrinės venos kateterio aseptinė priežiūra.