Obstipacijos priežastys ir jos poveikis sveikatai - Navickaitė, Martyna Emilija; Gierasimovič, Zita (Slauga. Mokslas ir praktika, 2022)
Straipsnyje pateikiama literatūros apžvalga apie virškinamojo trakto esminius veikimo principus, obstipacijos priežastis, diagnostikos bei gydymo metodus.Tikslas. Išanalizuoti obstipacijos priežastis bei sveikatos problemas, kurias patiria vidurių užkietėjimu sergantys žmonės.Metodai. Atlikta PubMed ir Mendeley, ScienceDirect, Google Scholar duomenų bazių mokslinių straipsnių analizė. Paieškai naudojami reikšminiai žodžiai: obstipacija (obstipation), konstipacija (constipation), priežastys (causes), profilaktinės priemonės (prophylactic means). Išanalizuoti 2008–2022 metų 25 pilno teksto moksliniai straipsniai lietuvių ir anglų kalbomis.Tyrimo rezultatai, išvados. Dažniausios funkcinių obstipacijų priežastys: fizinio aktyvumo stoka, nepakankamas skysčių vartojimas, retas skaidu-linio visaverčio maisto vartojimas, psichologiniai veiksniai. Obstipacija gali būti nustatoma anorektalinės manometrijos, defekografijos, baliono išpūtimo testo metu. Lėtinis ar ilgai trunkantis vidurių užkietėjimas gali sąlygoti komplikacijas. Gydoma vidurius laisvinančiais vaistais, naudojamos anterogradinės klizmos, efektyvus yra alternatyvus gydymo metodas – sakralinio nervo stimuliacija.