Slaugytojo patirtis, kaip valdyti skausmą slaugant ūmios būklės sergančiuosius demencija - Kairiūnienė, Erika; Valiulienė, Žaneta; Stalnionienė, Loreta (Slauga. Mokslas ir praktika, 2024)
Sergančių demencija pacientų slauga yra sudėtinga, nes demencija – tai klinikinis sindromas, kurio pagrindinis požymis – mąstymo sutrikimas. Visi pacientai yra skirtingos asmenybės, bet dėl savo būklės panašūs, turintys poreikių, kuriuos reikia nustatyti ir patenkinti. Demencija sergančių pacientų slaugos patirtis yra sudėtinga ir sunki, ypač dėl ūmių būklių ir skausmo valdymo. Tyrimo tikslas – atskleisti slaugytojo patirtis, slaugant ūmios būklės sergančiuosius demencija, valdant skausmą. Tyrimo problema apima šiuos pagrindinius klausimus: su kokiais sunkumais, iššūkiais susiduria slaugytojai, slaugydami sergančiuosius demencija; kokia yra slaugos patirtis, slaugant ūmių būklių sergančiuosius demencija, valdant skausmą? Atliktas kokybinis tyrimas X ligoninės palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus padalinyje, taikant interviu metodą. Demencija sergančius pacientus slaugantys slaugytojai susiduria su įvairiais sunkumais – skausmo ir ūmių būklių valdymas, staigūs pacientų sveikatos būklės pokyčiai, visapusiškas pasirūpinimas pacientu, kantrybės trūkumas. Pagrindiniai iššūkiai – sudėtingas slaugos procesas, ūmios būklės, pacientų elgesio problemos, skausmo valdymas, bendravimas su pacientų artimaisiais, psichologinės pagalbos pacientams teikimas, asmeniniai veiksniai (kantrybės ir laiko stoka) ir organizaciniai veiksniai (personalo trūkumas, dideli darbo krūviai). Ūmios būklės valdomos vertinant situaciją ir stebint pacientus pagal gydytojo paskyrimus. Skausmo valdymui svarbus jo atpažinimas ir medikamentinis gydymas pagal poreikį. Slaugant demencija sergančius pacientus pasitaiko įvairių problemų, dažnai jų kyla bendraujant su pacientų artimaisiais, dėl didelio darbo krūvio, informacijos trūkumo teikiant į asmenį orientuotą priežiūrą. Minėtoms problemoms spręsti pasitelkiami kolegos, savarankiškas tobulinimasis, ieškant reikiamos ar trūkstamos informacijos.