Pagalba šlapimo nelaikantiems pacientams. III dalis. Tarpvietės odos priežiūra esant šlapimo nelaikymui - Musienė, Žydrūnė (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Oda – didžiausias kūno organas (jos paviršius yra 1,5–2 m²). Oda atsinaujina iš vidaus ir nuolat keičiasi. Ją sudaro trys sluoksniai: epidermis, derma ir hipoderma. Epidermis – danga, apsauganti tikrąją odą nuo kenksmingo aplinkos poveikio. Derma – tikroji oda. Ją sudaro tankiai persipynusios kolageninės ir elastinės skaidulos, kurios ir yra odos karkasas. Šiame sluoksnyje daug nervų galūnėlių ir didelis kapiliarų tinklas. Viršutinis dermos sluoksnis suformuoja reljefą (pirštų antspaudai). Kolageninės skaidulos „atsakingos“ už tvirtumą, o elastinės suteikia stangrumo. Iš šio sluoksnio auga plaukai, čia prasideda prakaito ir riebalinės liaukos. Hipoderma – poodinis ląstelynas, jungiamojo audinio sluoksnis. Įvairiose vietose nevienodo storio. Vokų, lūpų srityse, ant ausų jo nėra. Riebalinis sluoksnis atlieka šilumos reguliavimo funkcijas, yra lyg maisto medžiagų sandėlys.