7 dalykai, ką būtina žinoti apie deksketoprofeną, norint išvengti skausmo - žurnalo „Internistas“ priedo (2015/1(9)), Straipsnis perspausdintas iš` žurnalo „Reumatologija“, (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU) – dažniausiai pasaulyje išrašomi analgetikai, skiriami įvairaus intensyvumo skausmui malšinti [1]. Jie grįžtamai inhibuoja ciklooksigenazę (COX) (prostaglandino endoperoksido sintazę) – fermentą, tarpininkaujantį prostaglandinų ir tromboksano A2 produkcijoje [2]. Kaip žinoma, prostaglandinai yra daugelio fiziologinių funkcijų mediatoriai, jie palaiko skrandžio gleivinio barjero funkciją, inkstų kraujotaką ir reguliuoja endotelio tonusą. Taip pat jie svarbūs uždegiminiams ir nocicepciniams procesams.