Slaugytojų, dirbančių su depresija sergančiais pacientais, veikla - Petravičienė, Zita; Bartašiūnienė, Vida; Lagūnienė, Rosita (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Depresijos įtaka žmogaus sveikatai ir slaugytojo vaidmuo, siekiant padėti depresijos ištiktam žmogui, dar nepakankamai išnagrinėtos sritys. Slaugytojai, dirbantys su depresija sergančiais asmenimis, turi nuolatos įvertinti jų esamą psichologinę būklę, nustatyti slaugos poreikius ir juos patenkinti, mokyti, kaip valdyti atsiradusią įtampą, ir kontroliuoti paskirtą gydymą. Slauga turi remtis holistiniu požiūriu – žiūrėti į žmogų ir jo susirgimą – depresiją kaip į visumą, pagal tai taikyti slaugos intervencijas, metodus ir būdus, siekiant optimalios žmogaus būsenos ir jos išlaikymo.Tyrimas atliktas 2018 m. rugsėjį–lapkritį, jame dalyvavo 54 slaugytojai iš penkių Utenos apskrities X institucijų.Tyrimas parodė, kad slaugytojo bendradarbiavimas su pacientu, sergančiu depresija, ir gydytojo paskirtas medikamentinis gydymas yra tinkamiausi būdai pašalinti depresijos simptomus.Dauguma respondentų moka atpažinti depresijos simptomus ir mano, kad depresijos sutrikimai yra iš dalies išgydomi, o konfliktines situacijas slaugytojai dažniausiai stengiasi spręsti kantrybe, supratimu ir bendravimu, geba valdyti konfliktus, kuriuos sukelia depresija sergantys pacientai.
Keywords: depresija; slaugytojų veikla; bendravimas; užimtumas