Moterų lūkesčiai ir pasitenkinimas gimdymo priežiūra - Pareigytė, Justina; Vaškelytė, Alina (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Metodai. Tyrimas buvo vykdomas 2019 metų vasario–2020 metų sausio mėnesiais keliose internetinėse svetainėse – manoapklausa.lt, supermama.lt ir tevudarzelis.lt. Dalyvauti tyrime buvo kviečiamos moterys, pagimdžiusios per paskutinius penkerius metus. Tyrime dalyvavo 494 gimdžiusios moterys. Tyrimo duomenims rinkti pasirinktas klausimynas (skalė) „Moterų lūkesčiai ir pasitenkinimas gimdymo priežiūra“ (angl. An intrapartal – specific QPP – questionnaire (QPP – I)), kuris pritaikytas vertinti  priežiūrą gimdymo metu.Tyrimo rezultatai ir išvados. Pirmą kartą gimdžiusios moterys savo lūkesčius vertino reikšmingai aukštesniais balais lyginant su jų pasitenkinimu gimdymo priežiūra dimensijose medicininė-techninė kompetencija, fizinės-techninės sąlygos, į asmenį orientuotas požiūris, socialinė ir kultūrinė aplinka. Pakartotinai gimdžiusių moterų grupėje taip pat buvo nustatyti reikšmingi skirtumai tarp tiriamųjų lūkesčių ir jų pasitenkinimo gimdymo priežiūra dimensijose medicininė-techninė kompetencija, fizinės-techninės sąlygos, į asmenį orientuotas požiūris, socialinė ir kultūrinė aplinka. Lyginant pirmą kartą ir pakartotinai gimdžiusiųjų lūkesčius, nustatyta, kad pirmą kartą gimdžiusiųjų lūkesčiai, susiję su medicinine-technine kompetencija ir socialine bei kultūrine aplinka, buvo reikšmingai aukštesni, lyginant su pakartotinai gimdžiusiųjų. Pasitenkinimas gimdymo priežiūra nesiskyrė tarp abiejų grupių tiriamųjų.
Keywords: gimdymo patirtis; lūkesčiai; pasitenkinimas