Brandžios odos korekcija naudojant kosmetines priemones - Jankauskaitė, Gerda; Gierasimovič, Zita (Slauga. Mokslas ir praktika, 2022)
Siekiant vizualiai užmaskuoti matomą odos senėjimą, naudojamos kosmetinės priemonės. Tinkamos makiažo technikos ir dekoratyvinės kosmetikos parinkimas brandaus amžiaus moterims padeda pakoreguoti veido bruožus ir paslėpti odos problemas.Tyrimo tikslas. Straipsnyje apžvelgiamas kosmetinių priemonių poveikis brandžiai veido odai.Tyrimo medžiaga ir metodai. 2021 m. išanalizuota 16 ne senesnių nei dešimties metų senumo publikacijų aptariamąja tema. Straipsniai nuo 2012 m. iki 2021 m. publikuoti Skin Research and Technology, Psychology, Journal of Pharmaceutics, Dermatology, Cosmetics, Journal of Consumer Behaviour duomenų bazėse. Publikacijos pateikiamos anglų kalba, tekstas yra pilnas ir laisvai prieinamas. Atrinktose publikacijose aprašomas veido odos senėjimo procesas, kosmetinių priemonių sudėtis, nanotechnologijos produktai ir kosmetinių priemonių taikymas stabdant veido odos senėjimo procesą.Rezultatai. Kosmetika turi didelę paklausą pasaulinėje rinkoje, kuri vidutiniškai per metus išauga 4,5 proc. Kosmetinės priemonės daro brandžią veido odą patrauklesnę. Patrauklūs veidai suvokiami kaip ženkliai jaunesni, turintys išlaikytą veido kontūrą, oda stangri, nesikeičia akių dydis. Kosmetinės chirurginės procedūros, gerinančios veido odos išvaizdą, gali pagerinti pacientų psichologinę sveikatą. Tyrimų, įrodančių, kaip tie pokyčiai lemia kitų asmenų požiūrį į pasikeitusią išvaizdą, žmogaus statusą ir jo socialinę gerovę, nėra.Išvados. 1. Dažniausiai mokslinėje literatūroje yra tyrinėjamas makiažo poveikis vienam psichologiniam aspektui – asmens patrauklumui. Kosmetinės priemonės padidina veido patrauklumą, kai naudojamos profesionaliai. 2. Kosmetinės priemonės, parinktos brandžiai odai, tinkama makiažo technika vizualiai pakeičia veidą trimis kryptimis: keičiasi veido kontūras, odos homogeniškumas, veido kontrastas ir veido bruožų dydis. 3. Inovacinės, biologiškai aktyvios kosmetinės priemonės turi išorinę ir terapinę naudą veido odos išvaizdai, yra draugiškos tiek žmogaus odai, tiek sveikatai ir aplinkai.
Keywords: brandi oda; odos korekcija; dekoratyvinės priemonės