Endometrioze sergančių pacienčių savipriežiūros vertinimas - Šakinytė, Ieva; Šakalytė, Danguolė (Slauga. Mokslas ir praktika, 2023)
Santrauka. Endometriozė – tai lėtinė, nuo estrogenų priklausoma, neišgydoma ginekologinė liga, kurios atsiradimo priežastys iki šiol nėra aiškios. Vienas svarbiausių veiksnių tinkamai ligos kontrolei yra sergančiosios įsitraukimas į savipriežiūrą, tikslingai pasirinkti ir taikomi savipriežiūros veiksmai gali padėti sumažinti endometriozės sukeliamus simptomus ir pažeidimus. Tyrimo tikslas – įvertinti endometrioze sergančių pacienčių savipriežiūrą.Atliktas kiekybinis tyrimas, taikant anketinę apklausą socialinėje platformoje Facebook, endometriozės grupėje. Tyrimo metu buvo apklausta 70 suaugusių vaisingo amžiaus (18–49 m.) moterų, kurios serga endometrioze. Duomenų analizei atrinktos 64 anketos. Aprašomajai statistikai taikomas procentinis duomenų pasiskirstymas, analitinei statistikai – ranginės, intervalinės skalės. Dviejų požymių sąsajoms naudotas chi kvadrato (χ²) kriterijus ir statistinio patikimumo reikšmė p < 0,05.Tyrimo rezultatai ir išvados. Didesnė dalis respondenčių visai netaiko jokių savirūpos veiksmų, nustatytas statistiškai reikšmingas ryšys tarp sirgimo trukmės ir savipriežiūros veiksmų taikymo. Kuo ilgesnė sirgimo trukmė, tuo mažiau taikoma savipriežiūros veiksmų. Taip pat nustatyta, kad efektyviausi savipriežiūros veiksmai, respondenčių nuomone, yra šilumos aplikacijos, mityba ir fitoterapija, o mažiau efektyvūs – joga ir psichoterapija. Tyrimas parodė, kad respondenčių savipriežiūra yra nepakankama valdant endometriozę ir jos sukeltus simptomus.
Keywords: endometriozė; savipriežiūra; savipriežiūros veiksmai