Pooperacinių antriniu būdu gyjančių žaizdų priežiūra: literatūros apžvalga - Povilaikaitė, Gustė; Gierasimovič, Zita (Slauga. Mokslas ir praktika, 2024)
Santrauka. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) teigimu „pusės pooperacinių antriniu būdu gyjančių žaizdų atvejų galima būtų išvengti“ [1]. Užsienio autoriai A. E. Boniakowski, A. S. Kimball, B. N. Jacobs ir kt. teigia, kad „žaizdų stebėjimas ir periodiškai suplanuotu laiku atliekama žaizdos priežiūra po operacijų yra svarbi visais žaizdos gijimo etapais“ [2]. Tyrimo tikslas. Išanalizuoti mokslinius straipsnius, kuriuose nagrinėjami antriniu būdu gyjančių žaizdų rizikos veiksniai ir žaizdų priežiūra.Tyrimo metodas. Literatūros apžvalga atlikta naudojantis PubMed, ECDC, Google Scholar paieška elektroninėje MEDLINE duomenų bazėje. Paieška vykdyta 2023 m. rugsėjo–gruodžio mėn. Paieškai naudoti reikšminiai žodžiai: hard-to-heal wounds, risk factors, infection, wound management ir jų deriniai. Į literatūros apžvalgą įtraukti 23 straipsniai nagrinėjama tema.Literatūros apžvalgos rezultatai. Šiame straipsnyje aptariami pagrindiniai žaizdų infekcijos rizikos veiksniai ir prevencinės priemonės. Remiantis išanalizuotų mokslinių straipsnių duomenimis, nustatytos antriniu būdu gyjančių žaizdų priežastys, t. y.: operacijos pobūdis, skirtingi patogeniniai mikroorganizmai, tinkamų tvarsčių parinkimas kiekvienu žaizdos gijimo etapu.  Išvados. 1. Žaizdoms gyti turi būti sudaromos palankios sąlygos. Svarbiu veiksniu laikomas reguliarus personalo atliekamas žaizdos gijimo proceso vertinimas pagal klinikinius žaizdos požymius. 2. Įtakos žaizdų gijimui turi vietinio poveikio antimikrobiniai preparatai, vartojami įtariant sutrikusį žaizdos gijimo procesą, taip pat tvarsčiai, parenkami pagal žaizdos gijimo tipą.
Keywords: Antriniu būdu gyjančios žaizdos; rizikos veiksniai; infekcija; žaizdų priežiūra