„Ukrainietiškas“ Girajų dinastijos projektas: mažai žinomas XVII-XVIII a. stepių pasienio istorijos laikotarpis - Milčev, Volodymyr (Slavistica Vilnensis, 2025)
Dr. Vladyslavo Hrybovskio studijoje „Chanskoji Ukraina“ (ukrainiečių k.) pateikiama mokslinė kazokų anklavo, egzistavusio Krymo chanato teritorijoje šiaurės vakarų regione palei sieną su Abiejų Tautų Respublika XVII a. dešimtajame – XVIII a. aštuntajame dešimtmetyje, istorijos rekonstrukcija. Monografijoje nagrinėjamos geopolitinės sąlygos, lėmusios krikščioniškos autonomijos atsiradimą musulmoniškoje valstybėje, bei jos funkcionavimo dinamika. Knygoje pateikiamas išsamus įvykių pasakojimas ir biografiniai mažai žinomų ar visai nežinomų istorinių veikėjų portretai, susiję su šios „Ukrainos“ – priklausiusios Krymo chanams – istorija. Tyrimo rezultatai yra svarbūs plačiam mokslininkų ratui: nuo istorikų, diplomatijos ir tarptautinių santykių tyrėjų Vidurio ir Rytų Europos regione iki tiurkologijos ir ankstyvųjų naujųjų laikų klajoklių visuomenių specialistų.
Keywords: kazokai; etmonas; Ukraina; Krymo chanatas; pasienis; geopolitinės sąlygos; Abiejų Tautų Respublika