Kamojų parapinės bažnyčios biblioteka XVII a. viduryje - Paknys, Mindaugas (Senoji Lietuvos literatūra, 2024)
Straipsnis skirtas Kamojų bažnyčios bibliotekai, kurios knygų sąrašas buvo sudarytas per 1654 m. vizitaciją. Publikacijoje pateikiamas ir šios bibliotekos aprašas bei svarstoma, kokios tai galėjo būti knygos. Kamojų bažnyčios bibliotekos knygų rinkinys buvo neįprastai didelis, palyginti su kitų XVII a. vidurio Vilniaus vyskupijos bažnyčių rinkiniais. Tuo metu parapinių bažnyčių bibliotekas sudarė vidutiniškai vos keliolika knygų, o Kamojuose buvo surašytas maždaug dviejų šimtų knygų rinkinys. Ir tai toli gražu nebuvo knygos, susijusios vien su liturgine ar sielovadine veikla. Bibliotekoje buvo nemažai Antikos autorių, Viduramžių rašytojų, istorinių knygų, religinės polemikos ar net eretikams priskiriamų veikalų. Kamojų bažnyčią 1606 m. fundavo Jonas Rudamina Dusetiškis, jo sūnus Petras Rudamina Dusetiškis taip pat jai skyrė daug dėmesio. Iš jo aplinkos ir galėjo į bažnyčią patekti didelė dalis knygų. Straipsnyje aptariama Kamojų bažnyčios istorija, jos fundatoriai ir XVII a. surašytas knygų rinkinys, analizuojama, kokios knygos jį sudarė, kas jų autoriai, koks bibliotekos likimas. Straipsnyje nėra pateikiamas tipiškas XVII a. vidurio parapinės bažnyčios bibliotekos vaizdas, tačiau knygų rinkinio aptarimas leidžia geriau suvokti ir apskritai bajorijos tuo metu turėtas bibliotekas, rinktas bei skaitytas knygas.
Keywords: Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė; Katalikų bažnyčia; parapijos; Kamojys; bajorai; Rudaminos Dusetiškiai; fundacijos; bibliotekos; knygos; Senoji literatūra