„Leiskite ir man, ką galvoju, pasakyti!“: Apie Vincento Ignaco Marevičiaus politinę poeziją ir veiklųjį patriotizmą - Balaišytė, Lina (Senoji Lietuvos literatūra, 2024)
Straipsnyje aptariama Apšvietos laikų rašytojo Vincento Ignaco Marevičiaus (Wincenty Ignacy Marewicz, 1755–1822) politinė poezija. XVIII a. pabaigoje Vilniuje gyvenęs literatas buvo aktyvus valstybėje vykusių procesų dalyvis, aistringas visuomenės kritikas ir reformų rėmėjas. Straipsnyje Marevičiaus kūryba tiriama kaip šaltinis, kuriame fiksuojamos epochos politinės ir socialinės konstrukcijos, bendruomeninės vertybės.
Keywords: Vincentas Ignacas Marevičius (Wincenty Ignacy Marewicz); politinė poezija; Ketverių metų seimas; Gegužės 3-osios konstitucija; Stanislovas Augustas Poniatovskis; bajorai; miestiečiai; Vilnius