Privalomosios savanorystės patirtis: kliūtys savanoriškam sektoriui posovietinėje šalyje Lietuvoje - Pranaitytė, Irma (Socialiniai tyrimai, 2022)
Šio tyrimo tikslas – išnagrinėti privalomos savanoriškos veiklos patirtį sovietmečiu ir išskirti konkrečias priežastis, kurios trukdo asmenims įsitraukti į savanoriškų organizacijų veiklą. Straipsnyje nagrinėjami veiksniai, trukdantys asmenims tapti savanoriškų organizacijų nariais, nagrinėjama, kokią įtaką tam turi privalomos savanorystės patirtis. Pasirinktas kokybinio tyrimo metodas. Respondentai – asmenys, gimę 1945 – 1965 m. ir gyvenę sovietinio režimo sąlygomis. Buvo atlikta 30 interviu su asmenimis, kurie nebuvo įsitraukę į savanoriškų organizacijų veiklą. Rezultatai atskleidžia savanorystės sampratos suvokimą, veiksnius, dėl kurių asmenys neįsitraukia į savanoriškų organizacijų veiklą, ir kokią įtaką tam turėjo privalomos savanorystės patirtis. Savanoriškos organizacijos gali pasinaudoti šio tyrimo rezultatais tam, kad paskatintų potencialius savanorius prisijungti prie organizacijų veiklos.