Ekosistemos paslaugų vertinimas urbanizuotose teritorijose - Dubosaitė-Lepeškevičė, Roberta; Balvočiūtė, Rasa (Socialiniai tyrimai, 2018)
Šiame straipsnyje pateikiami ekosistemos teikiamų paslaugų vertinimo metodai, naudojami užsienio šalyse, atliekama literatūros metaanalizė atsižvelgiant į tai, kokie gamtinių ekosistemų vertinimo metodai taikomi, išanalizuoti taikomų vertinimo metodų privalumai ir trūkumai. Siekiama surasti ekosistemos paslaugų vertinimo metodą ar taikomų metodų sistemą, tinkamiausią įvertinti urbanizuotų teritorijų ekosistemos teikiamas paslaugas. Analizuojant metodus, svarbiausias dėmesys skiriamas racionaliam ir subalansuotam ekosistemos paslaugų naudojimui, jų socialinei ir ekonominei naudai, bioįvairovės apsaugai miestuose siekiant užtikrinti visuomenės rekreacinius, kultūrinius, ekonominius, socialinius, sanitarinius-higieninius ir kitus poreikius.
Keywords: ekosistema; ekosistemos paslaugos; vertinimo metodai; urbanizuotos teritorijos