Baltijos šalių biržose prekiaujamų investicinių fondų efektyvumo vertinimas rizikos-pelningumo požiūriu - Aleknevičienė, Vilija; Žvinklytė, Laura (Socialiniai tyrimai, 2017)
Pastaruoju metu investicinių fondų efektyvumui vertinti mokslininkai skiria itin daug dėmesio. Nepaisant to, menkai tyrinėjamas investicinių fondų pelningumų asimetriškumas ir pelningumų skirstinio lėkštumas arba smailumas, dėl to neretai pervertinamas arba nepakankamai įvertinamas jų efektyvumas. Be to, iki šiol dauguma mokslinių tyrimų atlikta gerai išvystytose ir efektyvesnėse finansų rinkose. Šiame straipsnyje tiriamas Baltijos šalių biržose prekiaujamų investicinių fondų efektyvumas pasitelkiant Sharpe ir Sortino rodiklius bei asimetrijos ir eksceso koeficientus. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad Baltijos šalių biržose prekiaujamų investicinių fondų pelningumai pasižymi kairiuoju asimetriškumu. Tai rodo, kad Sharpe rodiklis pervertina efektyvumą. Koreliacija tarp Sharpe ir Sortino rodiklių yra beveik tiesinė. Tai suponuoja išvadą, kad investiciniai fondai gali būti vienodai ranguojami pagal abu rodiklius.
Keywords: investiciniai fondai; efektyvumas; rizika; pelningumas; asimetriškumas; eksceso koeficientas