Šiuolaikinė sociologijos teorija (I) - Valantiejus, Algimantas (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2009)
Šio straipsnio tikslas – aptarti skiriamuosius šiuolaikinės sociologijos teorijos bruožus ir paanalizuoti pagrindines problemas, su kuriomis susiduria teorinė sociologija. Teigiama, jog sociologijos teorija yra integrali nacionalinio kultūros paveldo ir atitinkamų vertybių dalis. Pirmoje straipsnio dalyje plačiau svarstomas Rytų Europos regiono sociologijos ypatumas, tiesiogiai susijęs su teorijos statusu ir verte. Sociologijos teorija čia atlieka „pagalbinio darbininko“ vaidmenį. Paviršinis, nominalus, o ne realus, sociologijos teorijos statusas šiame regione yra pagrindinė priežastis, kodėl čia vyrauja nekritiška konkrečioji sociologija, išsauganti optimistiškus senojo istorizmo požymius, sutampančius su naujojo istorizmo teorija ir biurokratine praktika.