Saugios vietos beieškant: queer migrantų patirtys Lietuvoje - Pocė, Gintarė (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2024)
Lietuva pasižymi dvilypiu queer migracijos kontekstu. Šalis patiria queer lietuvių emigraciją į liberalesnes aplinkas, bet kartu Lietuva priima queer migrantus, bėgančius nuo persekiojimo dėl savo seksualinės tapatybės kituose regionuose. Šiame straipsnyje analizuojama, kaip intersekcionalumas, heteronormatyvumas ir religija formuoja queer migracijos patirtis Lietuvos kontekste. Straipsnis pagrįstas pusiau struktūruotais interviu su LGBTIQ+ Lietuvos emigrantais ir imigrantais, atvykusiais į Lietuvą iš kitų regionų. Straipsnyje argumentuojama, kad queer migracijos motyvams įtaką daro sociopolitinės sąlygos, susijusios su iššūkiais užtikrinant lygias LGBTIQ+ teises. Migrantai iš Lietuvos keliauja į vakarietiškas šalis, ieškodami geresnio teisinio priėmimo ir galimybių, o asmenys iš homofobiškų šalių ieško saugumo artimose Europos valstybėse, pavyzdžiui, Lietuvoje. Daugeliu atvejų skirtingų susipinančių tapatybių sąveika palengvina integraciją Lietuvos migrantams užsienyje, tačiau apsunkina imigrantų integraciją Lietuvoje. Queer migracijos trajektorijoms ir patirtims taip pat daro įtaką vyraujančios heteronormatyvios nuostatos, kurias sustiprina dominuojantys religiniai diskursai.