Veiksmas ir struktūra - Valantiejus, Algimantas (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 1997)
Straipsnyje autorius siekia supažindinti žurnalo skaitytoją su Talcotto Parsonso darbais aptardamas santykį tarp veiksmo ir struktūros. Laikomasi požiūrio, jog svarbiausi sociologijos uždaviniai susiję su pokyčių problemomis - visuomenės vidinių saugiklių arba normatyvinių pradų analize, tvarkymu, priežiūra ir atnaujinimu. Pabrėžiama, jog teorinis protas privalo atsižvelgti į minties ir veiksmo pradus, kurie visuomet atsiranda pianissimo socialiniame arba sociologiniame kontekste. Perskaityti, išversti ir interpretuoti juos, atsižvelgiant į metodiškai nustatytų taisyklių visumą, tolygu redaguoti sociologinį tekstą ir jo socialines potekstes ir kartu siūlyti pagrįstus veikimo būdus.