Įvadinis žodis - Valantiejus, Algimantas (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 1999)
Šio žurnalo numeryje publikuojami straipsniai skirti istorijos sociologijai ir sociologijos istorijai. Tokiu žodžių deriniu bandoma nustatyti du svarbiausius dalykus: 1) istoriškai pagrįstą žmonių veiklos ir jų socialinio patyrimo santykį; 2) esamos socialinės sandaros bruožus, kurie neišvengiamai kinta keičiantis įvairių laikotarpių vertybėms, normoms ir idealams. Apibendrintai tariant, pagrindinis bet kurio socialinės srities mokslo tikslas turėtų būti - kuo daugiau istoriškai pagrįsto tikslumo.