Carlas Schmittas ir mokslo karų pateisinimas - Gedutis, Aldis (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2010)
Mokslo filosofijoje ir sociologijoje pakankamai dažnai pastebimas politinio žodyno vartojimas. Moksle vykstantys procesai apibūdinami „konflikto“, „karo“, „revoliucijos“ ir kitais militaristiniais terminais. Šiame straipsnyje keliamas klausimas, ar politinių teorijų žodynas ir jų naudojami instrumentai galėtų prisidėti prie adekvatesnio socialiai nulemtų ir apspręstų moksle vykstančių procesų supratimo? Ieškant atsakymo į šį klausimą į pagalbą pasitelkiama Carlo Schmitto politinė teorija: politiškumo samprata, draugo-priešo perskyra, išimties ir karo sampratos. Šio teksto tikslas – peržiūrėti ir patikrinti, ar veikia, ir jei veikia, tai kaip veikia Schmitto idėjos svarstant socialinių ir humanitarinių mokslų filosofijos problemas bei klausimus.