Socialinių sluoksnių matrimonialinės ir prokreacinės elgsenos strategijos: bruožai ir jų kaita - Česnuitytė, Vida (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2004)
Straipsnyje pateikiamos sociologinės ir demografinės teorijos, kuriose šeimos kūrimas siejamas su šeimos interesais, siekiančiais išsaugoti socialinį statusą ir perduoti jį ateinančioms kartoms. Straipsnyje aptariami šios elgsenos kontrolės būdai ikimoderniose visuomenėse. Taip pat svarstomos šeimos kūrimo strategijos moderniose visuomenėse, kur svarbiausią reikšmę įgyja individualumo principas, o šeimos kūrimas tampa individualios saviraiškos segmentu. Apibendrinant teigiama, kad socialinių sluoksnių matrimonialinės ir prokreacinės elgsenos strategijos nuolatos kinta; drauge pertvarkomi šeimos ir bendruomenės dominavimo individui modeliai žymiai didesnį dėmesį skiriant individų pasirinkimui ir šio pasirinkimo toleravimui.