„Prigimtinės šeimos“ gynimas Lietuvoje: lytinis nacionalizmas ir familizmas dešiniųjų populistų diskurse - Juchnevičiūtė, Evelina (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2024)
Šio straipsnio tikslas – ištirti lyties kaip socialinės kategorijos ir nacionalizmo sąveiką dešiniųjų populistų diskurse Lietuvoje. Pastaraisiais metais Vidurio ir Rytų Europos šalių politinėje erdvėje iškilo dešinysis populizmas ir prieš lyčių lygybę nukreiptos antigenderistinės kampanijos. Lietuvos politinės partijos Nacionalinis susivienijimas įkūrimas siejamas su šiais procesais. Ši partija gali būti apibūdinta kaip nacionalistinis, konservatyvus, antisisteminis populistinis politinis judėjimas. Pasitelkus politinę diskurso analizę, šiame tyrime analizuojami 2020–2024 m. paskelbti vieši Nacionalinio susivienijimo pareiškimai. Diskurso analizė rodo, kad Nacionalinis susivienijimas, pristatydamas progresyvias politines iniciatyvas lyčių lygybės klausimais, vartoja hiperbolizuotą alarmistinę kalbą. Siekdama tas iniciatyvas delegitimuoti, ši partija remiasi antigenderistinėmis, nacionalistinėmis ir familistinėmis nuostatomis ir pasisako už visuomenės modelį, kurio centre yra „prigimtinė šeima“, kontroliuojanti tapatybės apibrėžtis ir ribojanti nonkonformizmo raišką.
Keywords: nacionalizmas; familizmas; antigenderizmas; diskursas; dešinysis populizmas